Începuturi

De la înființare pînă în 1991, Timpuri Noi a fost ceea ce se numește o trupă underground, în special datorită versurilor și subiectelor abordate în piese, considerate subversive de către regimul comunist. Trupa era interzisă la radio și tv, iar cluburile care îi găzduiau riscau să fie închise, după cum spunea Dan Iliescu într-un interviu radio în 1997.

După 1989

După 1989 și căderea comunismului, Timpuri Noi începe să își facă loc în curentul principal al perioadei. Anii 1994 și 1995 sunt cei mai de succes pentru Timpuri Noi, trupa fiind descoperită și apreciata deopotrivă de media și de tineret.

Formația a fost prezentă la toate edițiile festivalului Rock Bucuresti, avînd onoarea să deschidă recitalurile unor nume importante cum ar fi: Ian Gillan și Uriah Heep (1992), Asia și Scorpions (1993), Saxon, Paradise Lost și Jethro Tull (1994), Iron Maiden și Kreator (1995). Pe data de 20 mai 1994 Timpuri Noi este prima formație din România care apare unplugged într-un spectacol la Teatrul Ion Creangă din București (eveniment inregistrat și lansat apoi pe casetă).

În 1995 Timpuri Noi participă la festivalul RockMania, de pe Stadionul Național, în care au cîntat în deschidere pentru Eros Ramazzotti, Joe Cocker și Rod Stewart.

În 1996 recitalul la Festivalul Cerbul de Aur beneficiază de o regie și o scenografie puțin obișnuite în peisajul aparițiilor rock din România, și care s-a ridicat la standardele internaționale.

În 1997 în cadrul concursului Decouvertes de Rock a l’Est, organizat de Radio France Internationale, în colaborare cu MCM, Timpuri Noi concertează la gala laureaților alături de de alte trei cîștigătoare ale concursului, care a reunit la start peste 260 de trupe din 23 de țări din Europa de Est. Această ocazie marchează și un record: prima trupa românească ce are un videoclip difuzat de posturile internaționale MCM și MTV Europe. Clipul a beneficiat de puține difuzări, pentru că artiștii au refuzat să facă o piesă în engleză sau franceză.

În total, Timpuri Noi a apărut, în anii 1994-1997, în mai mult de 150 de spectacole. Totodată, Timpuri Noi a participat și la spectacole non-profit, ale căror beneficii au fost donate în scopuri caritabile.

NATO și MediaPromusic

În 1997 formația a realizat în colaborare cu Pro TV un videoclip cu piesa ‘Maricica’, care s-a bucurat de un buget impresionant și care a fost o prezentare a poziției populare vizavi de eventuala intrare a României în NATO. Piesa marchează schimbarea casei de discuri, de la VIVO la MediaPro Music.

La sfîrșitul anului 1997 postul de basist este ocupat de Cătălin Răzvan. În această formulă, Timpuri Noi termină de înregistrat la începutul anului 1998 un nou album „Basca abundenței”. Albumul este bine primit de public și are o expunere media largă, în special pe Pro TV și ProFM, datorită piesei “Star Station”, compusă special pentru postul radio.

Despărțirea

Trupa se desparte în anul 2001. Într-un înterviu acordat Heavy Metal Magazin în 2002, Dan Iliescu dezvăluie motivul: disensiunile financiare între Iliescu și restul membrilor, Iliescu considerând că un artist trebuie să câștige bani doar din muzică, nu și din activități conexe. Ceilalți membri aveau și joburi normale, Iliescu reproșându-le că se ocupă mai mult de asta decât de muzică.

Artan înfiintează formația Partizan, cu care realizează albumul „Am cu ce” în primăvara lui 2002, iar Dan formează ZIDD, o trupă în care el cîntă vocal și chitară. Partizan se bucura de un succes efemer cu piesa “Fata mea”, Zidd rămânând puțin cunoscuți publicului. Cele două trupe au viață scurtă, iar Artan revine la Timpuri noi în 2004.

Back in Business și plecarea lui Artan

Timpuri Noi revin în 2006 cu un nou album, „Back in Business”. Discul conține 4 piese noi, 6 piese vechi reinterpretate și 7 remixuri. Se filmează un videoclip pentru piesa „Umbrela”, urmat de unul pentru piesa „Tata”, amândouă fiind rulate sporadic la posturile tv de muzică.

Trupa își reia concertele prin cluburi, fiind în continuare o trupă fără un deosebit succes comercial. În mai 2007 realizează o piesă pentru revista FHM, intitulată „Pentru că noi putem”, înregistrează o nou imn pentru PROFM „Te chem”, iar în vara lui 2009 lansează piesa „Hitu”, de aceasta data pentru Radio Guerrilla.

În 2009, Artan părăsește formația definitiv și pune pe picioare din nou trupa Partizan, împreună cu Răzvan Moldovan și alți doi membri, interpretând melodii din repertoriul Timpuri Noi și creații proprii.

Cu un suflu nou, în luna iunie 2010 Timpuri Noi se relansează în formula Dan Iliescu (chitară, voce), Tica Alexe (vocal), Vlady Săteanu (bass), Andrei Bărbulescu (tobe) și Florin Tuliga (programming). Această componență rezistă până la finalul lunii august 2010, Bărbulescu, Săteanu și Tuliga părăsesc trupa, fiind înlocuiți de Felix Sfura (tobe) și Sabin Penea (bas, vioară), formulă în care susțin concerte în țară în pregătirea unui album ce va fi lansat in 2012.

Pe 9 octombrie 2011, Cătălin Neagu, primul toboșar al trupei, a decedat.

Pe 10 mai 2012 se lansează la Club A albumul Deschide-ți mintea!

Începând cu anul 2015, formațiile Timpuri Noi și Partizan încep să susțină mai multe concerte împreună prin țară. Concertele sunt foarte apreciate.

Componența trupei

Nucleul trupei a fost întotdeauna format din Dan Iliescu și Adrian Pleșca (Artan), ceilalți membri schimbându-se periodic.

În 1992 trupa era alcătuită din Dan Iliescu (chitară, voce), Adrian Pleșca – Artan (vocal), Adrian Borțun (bas), Marian Moldoveanu (chitară), Cătălin Neagu (tobe). În 1997 Adrian Borțun pleacă, fiind înlocuit de Cătălin Răsvan. La concerte sunt cooptate două fete, pentru voce și vioară. Printre vocalistele trupei s-au numărat Denis Iliescu, Crina Godescu și Maria Radu.

La finele anului 2009 Artan părăsește Timpuri Noi și este înlocuit de Tică Alexe.

Începand cu 2010, trupa este formată din Dan Iliescu (chitară, voce), Tica Alexe (vocal), Vlady Săteanu (bas), Andrei Bărbulescu (tobe) și Florin Tuliga (programator). Aceasta formulă rezistă până la finalul lunii august 2010.

În 2011 Felix Sfura (tobe) și Sabin Penea (bas, vioară) se alătură formației, care lansează melodia „E loc”, cu puternice influențe reggae.

În anul 2014, Sabin Penea părăsește formația și este înlocuit de Alex Vâșcan (bas, voce).

Dan Iliescu – Radio Romania Actualitati

Dan Iliescu, Nelu Stratone, Bebe Astur – Rock sub secera si ciocan